miercuri, 9 ianuarie 2013

Limitless (2009)

Nota FdS: 8 / Nota imdb: 7,3


Dupa o mica si rusinoasa vacanta de sarbatori(care a durat mai bine de 3 luni) ma intorc hotarat sa continui pasiunea pentru filme cu "Limitless", o productie care are la baza o idee  fantastica, originala, chiar probabila: "Ce s-ar intampla daca ar exista o pastila care te-ar putea ajuta sa folosesti capacitatea creierului la maxim?" - mi se pare atat de interesant conceptul incat curiozitatea m-ar fi impins sa ma uit la el si in chineza... netitrat, daca alta solutie nu aveam. Actori de exceptie in forma maxima - mai ales Bradley Cooper care reuseste sa treaca de la starea de dependent in sevraj la cea de geniu(mai ales in conversatie), de la starea de implinire la cea de dezamagire profunda, de la stari de euforie la decadere, fara a pierde catusi de putin interesul spectatorului. Jocuri de camera complexe si paleta de culori interesanta pe toata durata efectului pastilei.  Pare ca avem tot ce ii trebuie unui film de nota 10. Dar...

Povestea se invarte in jurul mitului ca omul nu foloseste decat o mica parte a creierului. Bradley Cooper joaca rolul lui Edward Morra, un scriitor mediocru care trece printr-o criza de inspiratie. Cum niciun necaz nu vine singur, iubita il paraseste. Cand nimic nu pare sa se schimbe in viata lui, ii iese in cale fratele fostei sotii, Vernon. Acesta ii da o pastila, NZT, spunandu-i ca o sa-l ajute la terminarea cartii. Intr-un moment de disperare Morra ia pastila si totul in jurul lui se schimba. Vede lumea prin alti ochi. Ca sa nu fur cu nimic farmecul filmului ma opresc aici, dar continui cu gaurile mari din scenariu care impiedica "Limitless" sa atinga perfectiunea. Va avertizez ca o sa folosesc spoilere in abundenta!

Filmul avea nevoie ca Eddie Morra sa fure pastilele si banii din casa cumnatului. Rezolvarea? Dupa un apel la politie in care spune ca acesta a murit, politistii intra in casa si acesta reuseste sa scape neperchezitionat si sa plece cu "marfa" ascunsa la spate. E clar ca intr-o situatie reala nu se intampla asta, ba fiind considerat chiar suspect principal.

Filmul avea nevoie ca interlopul rus sa vina dupa Morra, sa gaseasca pastilele ca mai apoi sa-i fie o povara pana la sfarsit. Rezolvarea? Eddie uita sa-i dea rusului 100.000$, iar acesta vine sa recupereze banii si da peste NZT. E absurd ca un om cu capacitatea lui sa omita asa ceva stiind ca isi pune viata in pericol. Si culmea, abia facuse $2 milioane din banii imprumutati!

Filmul avea nevoie ca avocatul lui Atwood sa fure rezerva de pastile a lui Eddie. Rezolvarea? Si ce rezolvare... Mercenarul lui Atwood omoara fata de la hotel ca sa-i insceneze lui Morra crima, ca mai apoi acesta sa-l aleaga fix pe avocatul lui Atwood sa-l reprezinte, ca mai apoi acesta sa-i fure gramada de NZT din buzunarul ascuns al sacoului. Exact in aceeasi perioada a evenimentelor trebuia sa schimbe ascunzatoarea pastilelor si sa le care dupa el. Parca e prea de tot... nu?

"Limitless" e o productie care impresioneaza in multe puncte de vedere, dar aceste gauri mari din scenariu si serii de coincidente ilogice sfideaza grav inteligenta spectatorului, impiedicandu-l sa fie un film de top.

Cu un buget estimat la $27 milioane, productia reuseste sa acopere mai bine de jumatate din cheltuieli in weekend-ul de debut din SUA($18 milioane), ajungand la peste $180 de milioane incasari totale. Pe langa Bradley Cooper, din distributie fac parte Robert de Niro(Carl van Loon), Abbie Cornish(Lindy), Richard Bekins(Hank Atwood), Andrew Howard(Gennady), Anna Friel(Melissa), Johnny Withworth(Vernon) etc.

AICI TRAILER




 



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu