vineri, 28 februarie 2014

In Romania doar 2 lucruri sunt infinite: banii Gold Corporation si prostia oamenilor, insa nu sunt sigur despre primul.

     "Prost nu e cel ce nu intelege unele lucruri, cat de multe, ci acela care le intelege pe toate pe dos." Nicolae Iorga
      De cand au inceput protestele pentru Salvarea Rosii Montane de la exploatarea frauduloasa, am transformat profilul de Facebook intr-o sursa de informare asupra "beneficiilor" pe care o eventuala exploatare le-ar aduce. Am facut asta in speranta ca voi trage un semnal de alarma si voi deschide ochii unora. Astazi m-am convins ca e o lupta grea: "80 din prietenii tai apreciaza Proiectul Rosia Montana, Gold Corporation". 80 din 490. Aproape 1 din 5 prieteni de Facebook nu isi dau seama ca sunt spalati pe creier. O sa vedeti imediat despre ce e vorba! Dupa citirea articolului, astept orice argument pentru like-ul paginii "Proiectul Rosia Montana" de la cei care au facut-o.
     As putea desfiinta orice afirmatie a celor de la RMGC, dar o sa ma concentrez pe cele care mi s-au parut o bataie de joc la adresa inteligentei romanilor. In primul contact cu pagina celor de la Gold Corporation, "Proiectul Rosia Montana", te izbeste poza de fundal unde sunt prezentate "plusurile" exploatarii:
     Baraj - wow, construiti si un baraj! Asta ar trebui sa ne faca sa acceptam proiectul? O chestie care e obligatorie(protejarea ecosistemului) si de bun simt ar trebui sa ne sensibilizeze? Intreabarea e: o sa tina barajul o vesnicie? BINEINTELES CA NU! Ce se va intampla atunci?
     Metale Au, Ag - Exploatati aur si argint, nu: uraniu, germaniu, arseniu, telur, molibden, vanadiu, nichel, crom, cobalt, galiu si alte metale rare care se mai gasesc pe acolo. Ne-ati linistit. Dar cine le exploateaza? Nimeni?! Le aruncati in iazul de decantare?!? Varianta oficiala a celor de la RMGC cu privire la aceste comori din Apuseni e: "Aurul si argintul sunt singurele metale prezente in zacamant in concentratii suficient de mari incat sa permita exploatarea si valorificarea lor." Institutul Geologic, care este una dintre cele mai importante institutii romane, spune ca, pe langa aur si argint, exista metale rare de o importanta foarte mare in cantitati considerabile. RMGC, care vrea sa le ia gratis, spune ca nu prea sunt! Noi pe cine credem oare?!
     Cireasa de pe tort: "Redeventa 6%" - dati statului roman, implicit noua romanilor, 6% din ce exploatati?!? 6%?!? Si va laudati cu asta?!? Noi, oamenii de buna credinta, trebuie sa dam like la asta? Trebuie sa ne placa si sa fim multumiti cu procentul asta? Sigur nu cumva, tu, Gold Corporation, sfidezi inteligenta noastra, inteligenta unor oameni care se trag din daci - parinti ai civilizatiei mondiale?! Sa nu uitam ca la Tartaria s-au gasit dovezile celor mai vechi scrieri din lume!
     
Ma uimesc metodele de spalare pe creier pe care le foloseste RMGC impotriva romanilor. O alta postare de pe pagina "Proiectul Rosia Montana" este o fotografie a unei comunitati care se dezvolta in jurul unei gropi ramase in urma exploatarii, cu mesajul "Deci se poate!". Bineinteles ca se poate sa traiesti in jurul unei gropi. Dar va intreb eu acum pe voi: daca am face tot Ardealul o groapa, credeti ca nu s-ar putea trai in jurul ei? Dar daca am face din toata Romania o groapa, credeti ca vecinii nostri nu ar putea trai? Va rugam, nu veniti cu galuste la noi. Voi stiti adevarul, noi stim adevarul, chiar trebuie sa prostim in halul asta masele?
    Pe final vreau sa desfiintez sloganul paginii: "Mineritul poate fi un adevarat motor pentru economia Romaniei". Mai exact, RMGC se lauda ca in decursul a cativa ani(habar n-am cati, pot sa fie si 20), vor intra 5 miliarde euro in conturile tarii. Dintr-o data Romania nu mai poate functiona fara acesti bani. Toti subliniaza suma asta ca fiind cruciala pentru dezvoltarea Romaniei. OK! Acu sa intreb si eu:
    De ce nu s-a alarmat nimeni, ca de la o datorie externa de 17 miliarde euro in 2004, Romania a crescut datoria in 2012 la peste 100 de miliarde euro. Deci peste 80 de miliarde in 8 ani! Nu am auzit pe nimeni sa se planga de asta, dar acum dintr-o data, suntem dependeti de 5 miliarde pe care ii luam pe parcursul a "n" ani. Pe bune? Asa s-a ajuns? Eu zic sa va luati toti banii pe care i-ati bagat in sondari(si cu care va laudati peste tot), in publicitate si in acte de sensibilizare si sa va duceti de unde ati venit. Nu ne intereseaza ca ati bagat sute de milioane in prospectiuni si cumulare de date si alte cateva sute milioane in reclame si campanii abuzive. NU V-AM PUS NOI! Si da, Rosia Montana a fost de mii de ani o exploatare miniera, dar rareori pentru noi: a fost pentru romani, pentru turci, pentru rusi, acum si pentru America, Israel si Canada?! NU, MULTUMIM!
Scuzati tema blogului, nu am unde sa scriu! Important e ca informatia adevarata sa circule!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu