duminică, 16 septembrie 2012

Celda 211 (2009)

Nota FdS: 9 / Nota imdb: 7,7


Alaturi de "Un Prophete", "Celda 211 (Cell 211)", productie spaniola, este un "must see" al filmelor cu tema inchisorii si a vietii din spatele gratiilor. Brutal, real, unic, fara prea multe efecte speciale, dar cu un scenariu bun si o interpretare fara cusur din partea actorilor. Se face abstractie de scenele de violenta exagerata si kilele de sange -nelipsite din decorul filmelor de duzina. Se pune accent pe dialog si relatiile dintre personaje. Atmosfera din inchisoare si detinutii par atat de reali incat in unele momente ai senzatia ca te uiti la un episod din "Extreme Prison Gangs" pe National Geographic. Este placut de privit cum actoria se face la nivel de arta.

Actiunea incepe repede, majoritatea personajelor fiind construite odata cu demararea firului narativ. Juan Oliver primeste postul de gardian intr-o inchisoare. Ca sa faca o impresie buna, se duce cu o zi mai repede la munca,
lasandu-si sotia insarcinata acasa. In timpul "turului" inchisorii, un accident la cap il lasa inconstient. Colegii il duc intr-o celula libera cu gandul de a chema medicul sa-l examineze, dar o revolta izbucneste. Stiind ce se intampla cu ei daca sunt prinsi, gardienii nu au alta optiune decat sa se retraga si sa-l lase pe Juan in spate. Urmeaza o desfasurare de evenimente imprevizibile in care Juan joaca rolul unui detinut, pentru a scapa cu viata. Reuseste sa castige increderea liderului detinutilor, Malamadre, si incearca sa puna capat rascoalei. Filmul are multe rastunari de situatii, incidente imprevizibile si tensionate, dar deznodamantul le intrece pe toate. 

Daniel Monzon reuseste sa regizeze o productie care iese din tiparul filmelor de gen, si sa sublinieze natura violenta a omului pus in fata unor evenimente nefaste. Din echipa de actori fac parte Luis Tosar(Malamadre), Alberto Ammann(Juan Oliver), Antonio Resines(Jose Utrilla), Manuel Moron(Ernesto Almansa), Carlos Bardem(Apache), Marta Etura(Elena), Luis Zahera, Fernando Soto, Vicente Romero etc. Cu un buget relativ mic, sub $6 milioane, a reusit sa stranga aproape $20 milioane din incasari in intreaga lume si sa castige 25 de premii si 19 nominalizari dintre care 2 nominalizari la European Film Awards pentru cel mai bun actor, Luis Tosar si cei mai buni scenaristi, Daniel Mozon si Jorge Guerricaechevarria. 




   


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu