luni, 14 ianuarie 2013

The Possession (2012)


Nota FdS: 7 / Nota imdb: 5,8


Un film care s-a lasat mult asteptat, dar care, regretabil, nu aduce nicio noutate genului. O combinatie reusita intre "The Exorcist" sau contemporanul "The Exorcism of Emily Rose" si "Paranormal Activity", dar lipsita de originalitate. O nota de distinctie s-a incercat cu introducerea unui adept al iudaismului(evreu) la efectuarea exorcizarii, incercand sa elimine ideea colectiva ca doar preotii catolici pot indeplinii asemenea ritualuri. Bineinteles, cu o floare nu se face primavara, iar filmul ramane situat putin deasupra mediocritatii. Recomand acesta productie doar pasionatilor de gen, avand in vedere ca anul 2012 nu ne-a oferit prea mult variante - aici imi amintesc doar doua: "The Woman in Black" - interesant, dar la fel, nimic spectaculos, si
comedia neagra prezentata cu titlu de "horror" "The Cabin in the Woods" - la care am apreciat iesirea din tipar, dar care nu m-a speriat cu nimic (incalcand astfel o regula de baza pentru genul in care se situeaza).

"The Possession" incepe cu deja prea folositul cliseu "Based on a true story"... si continua cu "Asta e ceea ce s-a intamplat unei familii in decursul a 29 de zile". Interesant? ...Poate. Urmeaza o scena cu impact puternic(menita sa ne introduca in atmosfera misterioasa, prevestind oarecum ceea ce avea sa se intample in continuare) si o ora plictisitoare in care se incearca amanarea unui moment previzbil inca din titlu- posedarea. Ultima jumatatea de ora este mai tensionata, presarata cu momente de panica, spierieturi si incercari de sperieturi. Producatorii vin cu "minunata" idee sa ridice decibelii sunetelor in aceste clipe, astfel ca in timpul filmului trebuia sa stau cu mana pe mouse, sa cobor si sa ridic volumul ori-de-cate-ori situatia o cerea,  evitand sa trezesc vecinii, in special cel de sub mine, fost boxeor profesionist(nu ca ar avea vreo sansa...). Sfarsitul, marca "Final Destination" lasa loc de un viitor "Possession 2" - speram mai reusit.

Rezumata, povestea filmului este urmatoarea:  tatal (Jeffrey Dean Morgan), divortat recent, cumpara fiicei mai mici, Emily(Nastasha Carlis) o cutie gravata cu diverse insemne, aparent inocenta, de la o "licitatie in curte". Fetita se ataseaza incet de obiect, iar comportamentul se schimba treptat. Parintii formeaza echipa in incercarea de a salva copilul din mainile demonului care pune stapanire pe ea.

Cu un buget slabut de $14 milioane, productia recupereaza investitia in weekend-ul premierii, incasand peste $17 milioane numai in SUA. Pana in octombrie 2012 adunand aproape $70 milioane in intreaga lume. Din distributie mai fac parte, pe langa cei mentionati mai sus, si Kyra Sedgwich (Stephanie), Jay Brazeau (Profesor McMannis), Madison Davenport (Hannah), Grant Show, Rob LaBelle, Anna Hagan etc.

AICI TRAILER


2 comentarii:

  1. Sunt curios cât de reuşit e "Mama". Chiar dacă îl are ca producător executiv pe Guillermo del Toro, regizorul cred că se află la primul film.

    RăspundețiȘtergere