luni, 13 august 2012

13 Assassins (2010)


Nota FdS: 8 / Nota imdb: 7,7


Violent, sangeros, antrenant... "13 Assassins (Jusan-nin no shikaku)", un film despre onoare, dreptate, curaj si sacrificiu - modul de viata al unui samurai. Sunt prezentate diferite viziuni in ceea ce priveste scopul unui samurai. Shinzaemon este sigur ca scopul samurailor este acela de a ajuta oamenii de rand, de a face dreptate, pe cand Hanbei e de parere ca datoria lor este aceea de a-si sluji si apara stapanul, cu pretul vietii, indiferent de faptele acestuia.

Desi avem un numar mare de personaje, actiunea este simpla. Japonia aniilor 1840, era samurailor apune incet. Naritsugu Matsudaira, lord tanar si sadic, fiul fostului shogun si fratele actualului, comite violuri si crime, netras la raspundere datorita statutului pe care il are. Sir Doi Toshitsura, oficial cu rang inalt in guvern, isi da seama de pericolul pe care il prezinta Naritsugu si hotaraste sa puna capat acum, cand ascensiunea politica a acestuia nu e la apogeu. Shimida Shinzaemon, maestru samurai cu experienta, este insarcinat sa-l ucida pe Naritsugu. Ca sa duca la bun sfarsit misiunea acesta aduna 11 samurai de elita: Kuranaga Saheita(mana dreapta a lui Shinzaemon,
samurai veterean care aduce majoritatea samuraiilor din echipa), Shimada Shinrokuro(nepotul lui Shinzaemon- un parior innrait, care se alatura grupului in speranta de a se regasi),  Ishizuka Rihei( un samurai desavarsit), Hirayama Kujuro, Ogura Shoujiro(samurai tanar, fara experienta, dar cu un mare devotament si ambitie), Sahara Heizo(veteran, prefera Yari-sulita japoneza), Horii Yahachi(samurai care se antrena la dojo-ul lui Kuranaga), Higuchi Gennai, Hioki Yasokichi(se antrena sub comanda lui Kuranaga), Otake Mosuke si Mitsuhasi Gunjiro(alt samurai de la dojo-ul lui Kuranaga). Impreuna pleaca sa-i puna capat tiraniei lui Naritsugu. Intr-o padure se intalnesc cu ultimul membru al echipei,Kiga Koyota, un vanator, spirit al padurii(aflam la final) exilat din sat pentru aventura cu sotia stapanului sau. Cei 13 asasini ii intind o capcana lordului Naritsugu, iar lupta dintre acestia si armata de 15 ori mai numeroasa, e rupta parca dintr-o scena de razboi.

Unele secvente par trase de par, insa doar cu scopul de a evidentia anumite simboluri: cascada de sange(raul de sange), scena unde se desfasoara lupta arata ca un nivel din iad, unii participanti chiar innebunind. La inceputul bataliei, desi au o pozitie strategica din care pot omori cu sagetiile majoritatea soldatiilor lui Naritsugu, echipa lui Shinzaemon prefera sa foloseasca sabia(katana) - astfel este subliniata onoarea si corectitudinea de care dau dovada. Un adversar omorat cu arcul reprezinta pentru adevaratii samurai un act de lasitate.

Takashi Miike e de departe cel mai bun regizor contemporan al Japoniei, lasandu-si semnatura pe "Audition(1999)", "Icht the Killer(2001)", Three Extremes(2004). "13 Assassins" este prima productie de gen a acestuia, o adevarata capodopera. Cu un buget initial de $6 milioane, filmul a reusit sa stranga pana in luna august 2011, peste $17 milioane, castigand peste 7 premii si 20 de nominalizari, cele mai important fiind la "Asian Film Awards" si "Awards of the Japanese Academy".   

AICI TRAILER

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu