miercuri, 15 august 2012

El Orfanato (2007)


Nota FdS: 8 / Nota imdb: 7,6


Mister, speranta, suspans, final imprevizibil... "El Orfanato(The Orphanage)" se concentreaza pe sentimentele si faptele unei mame in cautarea fiului disparut. Un film gasit la categoria "horror", dar care nu e decat o drama intr-o atmosfera sinistra, tensionata, cel mult un thriller care se ascunde in spatele unei tragedii. Un film inteligent care spune o poveste posibil reala. Belen Rueda, interpreta rolului principal si in general toti actorii joaca extraordinar, fara repros, iar scena unde se desfasoara actiunea este aleasa perfect: orfelinatul cu camere ascunse si colturi intunecate ofera senzatia de straniu, vechi, nesiguranta. 

E anul 1976, Spania, iar Laura este infiata de o noua familie. "O sa-ti lipseasca prietenii...!" este parerea inofensiva a unei ingrijiroare, care se va adeveri ani mai tarziu. La 37 ani, Laura(Belen Rueda) se reintoarce impreuna cu sotul, Carlos(Fernando Cayo) si fiul adoptat, in varsta de 7 ani, Simon(Roger Princep) la orfelinatul in care a crescut, acum parasit. Planul ei este sa-l renoveze si sa aduca copii cu dizabilitati. La scurt timp dupa ce se instaleaza, Simon(bolnav de sida) ii spune mamei ca
s-a imprietenit cu un alt copil, Tomas, pe care il deseneaza cu un sac in cap. Laura nu il baga in seama, crezand ca e un prieten imaginar. Cateva zile mai tarziu, Simon ii reproseaza Laurei ce a aflat de la noul prieten: ca nu e mama lui adevarata si ca, el, va muri in scurt timp. La o petrecere de copii data la orfelinat, Simon o roaga pe Laura sa il insoteasca in casa lui Tomas, dar ocupata cu evenimentul, aceasta il refuza. Ore mai tarziu un copil cu sac in cap si cu numele "Tomas" scris pe tricou apare in fata ei. Crede ca e Simon care se joaca, dar acesta o inchide in baie. Dupa ce scapa, il striga pe Simon, dar nu il gaseste niciunde. A disparut. Urmeaza o lunga perioada de cautari cu o mama perseverenta care ar da orice sa-si regaseasca fiul.

Juan Antonio Bayona, tanar regizor spaniol, debuteaza cu un thriller intunecat, care ascunde o poveste socanta reusind un film cel putin suprinzator. "El Orfanato" a strans peste $78 milioane pana in 2008, cele mai importante nominalizari avandu-le la "The Academy of Science Fiction Fantasy & Horror Films" pentru cea mai buna actrita(Belen Rueda) si cel mai bun film international. A castigat 7 premii la "Barcelona Film Awards" la categoriile: cea mai buna actrita, cel mai bun regizor debutant, cel mai bun film, cel mai bun sunet etc.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu