miercuri, 8 august 2012

Cidade de Deus (2002)


Nota FdS: 10 / Nota imdb: 8,7


Gasti de cartier, traficanti de droguri, arme, jafuri, politisti corupti si multa actiune. "Cidade de Deus(City of God)" le are pe toate. Un film desprins din realitatea aniilor 60',70' si inceputul aniilor 80', a unui cartier sarac din Rio de Janeiro. Un documentar al locului si biografia unei generatii care ajunge sa graviteze in jurul a doua nuclee: Micu' Ze(Ze Pequeno) si Mane Galinha(Manu Groghi), liderii bandelor din suburbie. "In Orasul lui Dumnezeu, daca fugi, esti mort... daca ramai, tot mort esti." propozitie care caracterizeaza viata dura pe care o traiesc copiii inca de la varste fragede, obligati de circumstante sa incalce legea si, de mai multe ori, sa o faca.

La inceputul aniilor 60', "Trio-ul Tandru" format din Chicosu', Șmangă si Fleaţă este cel mai popular si cel mai activ grup de hoti din zona. Un fel de Robin Hood ai vremii, impart castigul cu localnicii in schimbul tacerii. Racheta este fratele mai mic a lui Fleaţă, naratorul din film, care a ales alt drum in viata decat cel pe care il ofera cartierul. Langa "trio" erau nelipsiti Piciu' Ze si Beni(fratele Chicosului). Sfarsitului gastii de
nelegiuitori vine dupa ce Piciu' Ze are ideea de a jefui un motel unde veneau barbati cu stare pentru placeri de o noapte. Suparat ca "Trio-ul Tandru" nu l-a lasat sa ia parte la actiune, intra dupa ce acestia termina jaful, si impusca tot ce ii iese in cale in motel. Crimele atrag o ancheta severa a politiei. Șmangă se alatura bisericii, Chicosu' este impuscat de politie in timp ce incearca sa scape din oras cu iubita, iar  Fleaţă este "gaurit" de Piciu' Ze sub ochii lui Beni, dupa ce incearca le ia banii luati de la o talharie.

Anii 70' vin, iar Piciu' Ze devine Micu' Ze, cel mai mare traficant de droguri din "Cidade de Deus", dupa ce isi elimina concurenta prin crime violente. Singura afacere de care nu se atinge, datorita lui Beni(mana lui dreapta), e cea a lui Carotă. O pace aparenta se asterne peste suburbie, dar este stricata in curand cu moartea lui Beni. Nemaiavand cine sa-l tempereze, Micu' Ze vrea sa puna mana pe tot cartierul si incepe razboiul impotriva lui Carotă si a lui Manu Groghi, colonelul acestuia. Razboi care va dura multi ani si care transforma "Orasul lui Dumnezeu" intr-un adevarat camp de lupta.

Productia a avut 4 nominalizari la Oscar, o nominalizare la Globul de Aur, o nominalizare si un premiu la BAFTA. Cu un buget relativ mic($3 milioane) a reusit sa incaseze peste $30 milioane in toata lumea.

AICI TRAILER

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu