sâmbătă, 18 august 2012

The Intouchables (2011)

Nota FdS: 8 / Nota imdb: 8,6


Primul impact cu filmul l-am avut pe imdb de cateva luni bune... 8,6...comedie, drama si o poza cu un tanar de culoare razand si un mosneag zambaret. Zic asta nu e de mine... daca e comedie n-o sa ma faca sa rad si daca e drama n-o sa atinga profunzimea vreunei emotii. Stiam ca o sa-l vad odata dar am tot amanat momentu'... Inevitabilul s-a produs ieri. Mi-a schimbat radical parerea si mi-a amintit de calitatea filmelor pe care le fac francezii. De la inceput pana la sfarsit am fost numai un zambet. Traiam fiecare sentiment alaturi de duo-ul Philippe-Driss, ma transpuneam in pielea lor, intelegeam fiecare decizie, actiune pe care o faceau. Un film care-ti ajunge la suflet si care te lasa cu o accentuata atitudine optimista, pozitva si un mic regret ca s-a terminat. Inspirat de o poveste adevarata, filmul urmareste evolutia prieteniei improbabile dintre Philippe(Francois Cluzet)- un francez de varsta a 3-a bogat, paralizat de la gat in jos, dar cu un profund simt emotional, si Driss(Omar Sy)-
tanar de culoare fara stare materiala, dintr-o familie numeroasa, locuind intr-un cartier parizian rau famat.

Philippe, impreuna cu asistena Magalie, ii intervieveaza pe cei care si-au depus c.v.-urile pentru postul de ingrijitor. Printre ei si Driss, cu o atitudine nepasatoare si nici o speranta de a fi angajat- avea nevoie doar de o semnatura care sa dovedeasca prezenta la interviu(pentru a primi in continuare ajutor social). Spre surprinderea lui, Philippe il angajeaza, satul de compasiunea pe care i-o tot arata cei din jur. Urmeaza perioada de proba in care Driss se ataseaza de Philippe, insotindu-l la fiecare pas descopera un nou stil de viata, foarte diferit de cel cu care a fost invatat, pe cealalta parte Philippe ramane placut impresionat de sinceritatea si franchetea lui Driss, comparabila cu cea a unui copil.

"The Intouchables" arata cum o persoana poate schimba viata alteia si cum doi oameni din medii total diferite se pot completa intr-o echipa perfecta. Filmul a ajuns in 9 saptamani de la lansare sa fie cel mai vizionat film francez din toate timpurile, dupa "Bienvenue chez les Ch'tis" (2008). A castigat premiul pentru cel mai bun film al anului si cei mai buni actori in rolurile principale(Omar Sy si Francois Cluzet) la Festivalul International de Film Tokyo, de asemenea Omar Sy a castigat premiul de cel mai bun actor al anului la premiile Cesar, Franta. Cu un buget sub $15 milioane, filmul a reusit pana la data de 30 iunie sa stranga peste $350 milioane. Se pare ca regizorii Olivier Nakache si Eric Toledano au reusit sa faca dintr-o poveste frumoasa o capodopera a cinematografiei care isi merita locul in topul celor mai bune filme din toate timpurile. Gurile rele au acuzat filmul ca fiind rasist, personajul lui Omar fiind arab in realitate, nu negru, dar succesul si premiile castigate a dovedit faptul ca Sy si-a jucat rolul fara repros, cum nu multi ar putea-o face.

AICI TRAILER 

Un comentariu: