luni, 27 august 2012

El Espinazo del Diablo (2001)

Nota FdS: 9 / Nota imdb: 7,5


"El Espinazo del Diablo (The Devil's Backbone)" - o raza de soare in intunericul filmelor de duzina care graviteaza asupra acestui gen. "Ce este o fantoma? Un eveniment tragic care se repeta la nesfarsit? Poate o clipa de durere. Ceva mort care pe moment pare viu. O emotie suspendata in timp. Ca o fotografie obscura. Ca o insecta prinsa in chihlimbar." Asa incepe si se termina unul dintre cele mai frumoase si complete filme horror vazute. Mult diferit de celalalte filme de acest fel- in special cele americane unde totul se bazeaza pe spirit, entitate, criminal sau creatura care terorizeaza lumea din jur prin crime, urlete, gemete...si... cam atat...

Un film care spune mai mult decat povestea unei fantome, un film despre istoria vremii. Ne este prezentat Razboiul Civil Spaniol vazut prin ochii republicanilor, aproape invinsi de fortele nationaliste(anul 1939- spre sfarsitul razboiului). Guillermo del Toro, regizor si scenarist, simbolizeaza subtil infrangerea republicanilor prin piciorul amputat al administatoarei orfelinatului unde are loc actiunea,Carmen, si prin impotenta doctorului Casares(mana de fier care conduce orfelinatul). Ambii sustinatori ai cauzei
pierdute. Tradarea de care au avut parte fortele legaliste(republicane) in razboi este simbolizata si ea prin Jacinto(crescut la orfelinat de mic, hotaraste sa muste mana celor care l-au hranit). "El Espinazo del Diablo" nu e ales intamplator ca titlu, in inima acestor munti spanioli, armata nationalista condusa de generalul Francisco Franco a decis soarta razboiului, zdrobind ultimul suflu al armatei republicane.

Carlos, ramas singur, fiul unui erou de razboi, ajunge la orfelinat cu gandul ca va sta pana tatal sau(mort in lupta) va veni sa-l ia. Din prima zi a fost uimit de bomba care statea in picioare in mijlocul curtii(personalul spunea ca e dezamorsata, dar copiii erau de parere contrarie) si de fantoma unui baietel, care a aparut pentru cateva momente in usa bucatariei. Se imprieteneste repede cu Galvez si Bufnita(doi copii de la orfelinat, de care sigur o sa va indragostiti).  Curand afla ca spiritul nu e singurul secret care se ascunde in orfelinat.

Din distributie fac parte: Marisa Paredes(Carmen), Eduardo Noriega(Jacinto), Federico Luppi(Dr. Casares), Fernando Tielve(Carlos), Irene Visedo(Conchita) etc. Un film care nu a fost pe placul multimii(probabil nici nu a avut publicitate). Cu un buget de $4,5 milioane, a avut un box-office de $6,5 milioane(nesperat de mic pentru ce s-a dovedit a fi). Pe Rotton Tomatoes filmul are 94 de recenzii pozitive dintr-un total de 104. A fost nominalizat de Premiile Alma pentru cel mai bun film strain si a castigat argintul si aurul la Premiile de la Amsterdam si Luxemburg.

AICI TRAILER

2 comentarii:

  1. uitasem complet de filmul asta. ce bine ca mi l-ai readus in atentie! ai scris despre el exact ce trebuia scris. Nici mai mult, nici mai putin! Foarte buna recomandarea, foarte buna distributia, foarte buni actorii. Ai dreptate... rar se mai fac filme bune pentru genul horror...
    p.s: Mi-ai luat-o inainte si obsev ca sunt deja adaugata in blogroll-ul tau. Iti multumesc frumos. Am intors si eu serviciul. Aveam de gand asta, dar tot uitam... O sa te urmaresc mai usor asa. Spor la scris!

    RăspundețiȘtergere
  2. Multumesc Angela:)... oamenii ca tine imi dau ambitia sa continui... daca o singura persoana apreciaza ceea ce fac, stiu ca sunt pe drumul cel bun! Succes in ceea ce faci si tie... stiu ca satisfaci apetitul cinefil multor cititori.

    RăspundețiȘtergere