miercuri, 29 august 2012

Un prophète (2009)

Nota FdS: 9 / Nota imdb: 8


Daca s-ar desemna cele 7 miniuni ale cinematografiei moderne, "Un Prophete (A Prophet)" sigur si-ar gasi locul intre ele. Film francez dur despre viata din inchisoare cu toate ramnificatiile ei: mafie, violenta, crime, droguri, sex si dorinta unui pusti de a urca pe scara ierarhica a crimei organizate. Un film despre loialitate si tradare, putere si subjugare, lasitate si curaj, care o sa-ti trezeasca o gama vasta de emotii si sentimente: de la razvratire la liniste, de la nemultumire la satisfactie. Te transpui in piele personajului si traiesti fiecare clipa alaturi de Malik, protagonistul filmului.

"Un Prophete (Un Profet)" evita stereotipurile Hollywoodiene si o face intr-un mod cum nu se poate mai bine. Actorii, scenariul, sunetul, decorul sunt toate fara repros. O stea pe cerul innorat al cinematografiei, suprasaturate cu productii de slaba calitate. Un izvor
de emotii, trairi intense si detalii reale din lumea de dupa gratii. 

Povestea lui Malik el Djebana(19 ani), tanar francez cu origini arabe, incepe din momentul in care e condamnat 6 ani la inchisoare pentru lovirea unui politist. Singur si speriat, intr-un mediu in care personalul penitenciarului, mana in mana cu sefii mafiei, excelaza prin absenta de la momentele cheie(crime, batai etc.), baiatul cade prada sefului mafiei corsicane, Cesar Luciani, care il obliga sa omoare pentru a ramane sub protectia sa(in ciuda originii arabe). Musulamanii sunt contracandidatii cu care sunt nevoiti sa imparta teritoriul - desi mai numerosi decat corsicanii, nu ii au pe gardieni de partea lor. Malik pastreaza o relatie buna cu ambele grupari si porneste propriille afaceri. Devotamentul pentru scopul propus ii aduce o ascensiune sigura pe scara ierarhica a mafiei.  

Din distributie fac parte:Tahar Rahim(Malik El Djebana), Niel Alestrup(Cesar Luciani), Adel Bencherif(Ryad), Leda Kateb(Jordi Le Gitan), Hichem Yacoubi(Reyeb) etc. Cu un buget de 13 milioane euro, filmul a avut incasari din box-office de peste 20. In 2010 fost nominalizat la oscar pentru cel mai bun film strain al anului si a castigat peste 30 de premii din care amintesc cele mai importante: Premiul BAFTA pentru cel mai bun film in limba straina, marele premiu al juriului la Festivalul de Film de la Cannes, cel mai bun film strain la Premiile Amanda, Norvegia si Asociata Critica de Film Austin.

6 comentarii:

  1. eu am o pasiune pentru productiile franceze, si cu siguranta filmul a urcat pe lista de vazut.

    RăspundețiȘtergere
  2. :) si mie imi plac productiile franceze... au ceva aparte... o incarcatura emotionala unica.

    RăspundețiȘtergere
  3. Dacă vă plac producţiile franceze, vă recomand Jeux d`enfant. Am văzut şi "Un prophete" şi e bun. Scena primei crime mi se pare genială şi ai momente în care nu te poţi uita la ea.

    RăspundețiȘtergere
  4. Vazut...superb filmul...in general francezii au fost tari la comedii(nu vorbesc neaparat de "Jeux d'enfant" care e ceva mai mult), au ceva ce e numai a lor... probabil originalitatea.

    RăspundețiȘtergere
  5. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

    RăspundețiȘtergere
  6. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

    RăspundețiȘtergere